Hiába riogatott Karácsony, mégsincs csődben a főváros

A főpolgármester-helyettes az elmúlt öt év kijelentéseit tette hiteltelenné a Fővárosi Közgyűlésen.

2024. 04. 24. 16:06
Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata  főpolgármester-helyettes Fotó: (MTI/Kovács Attila)
Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén a zárszámadással kapcsolatban elmondta, 

nincs csőd, nincs fizetésképtelenség, azok beszélgettek erről, akik ezt szerették volna előállítani, de nem sikerült nekik.

A politikus elmondta, az elmúlt évek nehézségei ellenére továbbra is talpon van Budapest, és számos vizsgálat arra jutott, hogy a főváros anyagi helyzete továbbra is stabil. 

Mindezt a főpolgármester-helyettes annak ellenére mondta, hogy a balliberális városvezetés 2020 óta azt állítja, a fővárost kivérezteti a kormány, és számtalanszor maga Karácsony Gergely is csőddel riogatott. 

A kijelentésekre csattanóst választ adott Wintermantel Zsolt, a budapesti Fidesz frakcióvezetője, aki felsorolta, hogy az évek során maga a főpolgármester hányszor riogatott csőddel. 

Frissítsük fel az emlékezetünket. 2020 júniusában, fél évvel a választások után Karácsony Gergely azt mondta, minden terv ami papíron volt, az már nincs, és a kérdés csak az, mikor megy csődbe Budapest. Vagyis fél év alatt a kormány már kivéreztette a fővárost. 

– emelte ki Wintermantel, majd elmondta, a csőddel való riogatást a balliberális városvezetés 2021-ben tovább folytatta, amikor azt állították, év végére csődbe mehet a főváros, és további nyolcvanmilliárd forintra lenne szükség a katasztrófa elkerüléséhez. 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes 2021 novemberében a Népszavának ugyanis azzal zsarolta a kormányzatot, hogy a BKV 2021. november 25-ig húzhatja a fővárostól kapott 108 milliárd forintos támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a közlekedési kassza, ha a kormány nem fizeti ki a 12 milliárd forintnyi normatívát.

A főváros helyzetéről még januárban is negatívan nyilatkozott Kiss Ambrus, akkor elmondta, az év eleji likviditási tervnek megfelelően mínusz kilencmilliárd forintban van a főváros, ami így folyószámlahitelekből tartja fenn magát. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata  főpolgármester-helyettes (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.